2 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/19/ab/62fccda05a3a5_o_large.jpg)
fot. JillWellington/Pixabay
5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym
Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.