MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 107
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Adam Małysz (ur. 3 grudnia 1977 w Wiśle) – skoczek...
fot. Szymon Starnawski /Polska Press

Wiedziałeś? Oni pochodzą z terenu woj. śląskiego - to sportowcy, aktorzy, piosenkarze...! Oto 100 znanych postaci z regionu. Zaskoczeni?

Adam Małysz (ur. 3 grudnia 1977 w Wiśle) – skoczek narciarski, kombinator norweski i kierowca rajdowy. Od 2016 pełni funkcję dyrektora koordynatora ds. skoków narciarskich i kombinacji norweskiej w Polskim Związku Narciarskim. Czterokrotny medalista olimpijski i czterokrotny mistrz świata. Jeden z najbardziej utytułowanych zawodników w historii indywidualnych konkursów mistrzostw świata w skokach narciarskich. Czterokrotny (w tym trzykrotny z rzędu) zdobywca Pucharu Świata, zwycięzca 39 konkursów PŚ, triumfator Turnieju Czterech Skoczni, trzykrotny zwycięzca Turnieju Nordyckiego, trzykrotny triumfator Letniego Grand Prix, zwycięzca Turnieju Czterech Narodów, zdobywca Pucharu KOP, dwudziestojednokrotny zimowy mistrz Polski, osiemnastokrotny letni mistrz Polski, były rekordzista Polski (230,5 m) i były współrekordzista świata w długości skoku narciarskiego (225 m).

Zobacz również

W szpitalu w Jastrzębiu-Zdroju wybuchł pożar! Na szczęście to tylko ćwiczenia

W szpitalu w Jastrzębiu-Zdroju wybuchł pożar! Na szczęście to tylko ćwiczenia

Pożar w szpitalu w Jastrzębiu-Zdroju! Spokojnie - to tylko ćwiczenia

Pożar w szpitalu w Jastrzębiu-Zdroju! Spokojnie - to tylko ćwiczenia

Polecamy

Nigdy nie rób tego w samolocie! Stewardesa ostrzega, że to może się odbić na zdrowiu

HIT DNIA
Nigdy nie rób tego w samolocie! Stewardesa ostrzega, że to może się odbić na zdrowiu

Najlepsza sałatka z brokułami i kurczakiem. Poznaj pomysł na zdrowy lunch

HIT DNIA
Najlepsza sałatka z brokułami i kurczakiem. Poznaj pomysł na zdrowy lunch

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada