W skrócie:
Butter chicken, czyli maślany kurczak w sosie pomidorowym, to danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Dodatkowo jest bardzo proste do przygotowania. Proponuję przepis, który w całości można zrobić na jednej patelni. Taka potrawa z pewnością cię nasyci, rozgrzeje i doda energii. Możesz podać ją z pieczywem np. chlebkami naan. Świetnie smakuje także z porcją ryżu.
Zobacz w galerii, jak przygotować maślanego kurczaka, czyli pyszne danie butter chicken.
Przepis na butter chicken
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła, najlepiej masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki mielonych orzechów np. migdałów lub nerkowców.
Przyprawy:
- 2 łyżki garam masala (mieszanka indyjskich przypraw),
- 0,5 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta mielonego kuminu,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub kolendry,
- 1 łyżeczka cukru.
Jak zrobić butter chicken?
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj łyżkę przyprawy garam masala, sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny.
- Na patelni rozgrzej olej i połowę masła, dodaj kurczaka i podsmażaj kilka minut. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj, podsmażaj 1 minutę.
- Dodaj na patelnię przecier pomidorowy i resztę masła. Gotuj całość ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj orzechy oraz wlej śmietankę. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
- Na koniec posyp potrawę natką pietruszki.
Domowa mieszanka przypraw garam masala. Jak ją przygotować?
Kompozycja przypraw garam masala jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Jest mocno aromatyczna i rozgrzewająca. Możesz kupić ją gotową lub przygotować samodzielnie. To bardzo proste.
Na suchej patelni podsmaż przyprawy:
- 1 łyżka kardamonu,
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki ziaren kolendry,
- 5 goździków.
Następnie dodaj liść laurowy oraz pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Podsmażaj jeszcze minutę. Na koniec wyjmij i odrzuć liść laurowy, a całość utrzyj w moździerzu. Gotowe. Taką mieszankę przypraw najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?