MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Porębie. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Porębie
Najlepsze lody w Porębie jenifoto
Dowiedz się, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Porębie. Bez wątpienia wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Porębie.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Porębie?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Porębie

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Porębie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Porębie?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach powojennych produkcja lodów rozwinęła się na szerszą skalę. Lodziarze Przyrządzali je w specjalnych maszynkach. Były serwowane w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Porębie otwierano w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, dlatego był to deser, na który czekano cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pizza z burratą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poreba.naszemiasto.pl Nasze Miasto